Sanne Gijsbers: passie voor Street Art in het zuiden

Rookie_The_Weird_03

Rookie

door Leonie Collombon

Sinds het eerste Street Art Festival in 2011 in Heerlen plaatsvond, is Sanne Gijsbers verknocht aan deze bijzondere vorm van kunst. Haar hobby groeide uit tot iets waar ze dagelijks mee bezig is en ondertussen is haar initiatief Street Art Heerlen onderdeel van haar eigen stichting S*PRAY.

Wat doen jullie precies met Street Art Heerlen?
“Wat wij vooral doen is alle muurschilderingen in Heerlen verzamelen op één overzichtelijke website. Alle Street Art initiatieven hebben een eigen website, maar ik vond dit zo onoverzichtelijk dat ik ze stuk voor stuk heb benaderd of ze interesse hadden om alles te bundelen. Samen met Bart Temme van Cuttin Class heb ik een street-art map aangemaakt waarop je precies kunt zien welke schilderingen er zijn en waar deze te vinden zijn. We schrijven ook stukken op de site bij iedere schildering om het verhaal erachter te laten zien. We hebben inmiddels 50 muurschilderingen van 41 verschillende kunstenaars.’’

Wat is het aan street art dat jou zo aanspreekt?
“Ik vind het mooi dat je bij street art de kans krijgt om het proces van het kunstwerk te bekijken. Als je naar een museum gaat als kunstliefhebber zie je alleen het eindresultaat hangen of staan. Bij street art kun je, als je in de buurt woont, vaker langskomen en volg je het hele werk dus van dichtbij.’’

CollinVanDerSluijs_Morenhoek_02

Collin van der Sluijs

Waarom heb je dit initiatief juist voor de stad Heerlen gestart?
“Ik ben zelf in Heerlen geboren en heb daarna vijf jaar in Den Bosch gewoond terwijl ik daar aan de Kunstacademie studeerde. Ik miste het zuiden heel erg en merkte dat er in het centrum van Heerlen steeds meer op het gebied van creativiteit ontstond. Omdat het hier allemaal nog ontwikkeld moest worden, zijn dit soort initiatieven ook beter mogelijk geweest dan in bijvoorbeeld de Randstad. Ik had als ondernemer het idee dat ik wilde bewijzen dat het zuiden ook nog leeft.’’

Wat maakt het zuiden zo anders dan de rest van Nederland, in jouw geval Den Bosch?
“In Den Bosch is er altijd veel sprake van concurrentie. Mensen willen altijd boven anderen staan, terwijl de mensen in Zuid-Limburg liever willen samenwerken om er met zijn allen één groot project van te maken. Wij zijn co-collega’s zeg ik altijd maar.’’

Heb je altijd al zo gedacht over het zuiden of heeft het wonen in Den Bosch jouw visie veranderd?
“Door weg te trekken uit Heerlen besefte ik pas dat deze stad ook zo veel moois te bieden heeft, ik kon er weer met een frisse blik tegen aan kijken. Het is goed voor mijn ontwikkeling geweest dat ik even ben weggeweest, het heeft het ondernemerschap in me los gemaakt.’’

Dave de Leeuw

Dave de Leeuw

Je bent nu vijf jaar bezig met Street Art Heerlen. Denk je dat je het doel om de rest van Nederland te laten zien wat Heerlen te bieden heeft hebt bereikt?
“Voor een deel wel, maar het kan natuurlijk altijd beter. Mijn vrienden uit Den Bosch heb ik sowieso overtuigd, zij komen nog altijd regelmatig langs voor culturele activiteiten. Tijdens festivals als Heerlen Murals en Cultura Nova komen zelfs bezoekers uit Berlijn en Londen hierheen om de muurschilderingen te bewonderen. De afgelopen paar maanden krijgen we ook veel media-aandacht. De gemeente durft op het gebied van kunst een beetje rebels te zijn en hier springen media veel op in.”

Op welke manier vind jij de kunst op straat in Heerlen rebels?
“Op de Spoorsingel is bijvoorbeeld een levensgroot portret van een moslima met bomgordel om te zien. De een ziet er iets racistisch in, terwijl de ander er een soort van beschermheilige van de stad in ziet. Iedereen ziet er een andere boodschap in. Ik vind het goed dat Heerlen dat risico op negatieve reacties gewoon durft te nemen. Er zullen altijd wel mensen zijn die het niets vinden, het is een kwestie van smaak.’’

Hoe belangrijk vind je de street art voor de stad Heerlen?
“De street art is het nieuwe gezicht van de stad aan het worden. Ik vind dat Heerlen jarenlang een identiteit loze stad is geweest, we waren niet meer de stad van de mijnen en ook niet de moderne nieuwe stad waar iedereen op gehoopt had. Nu met de street art hebben we weer onze eigen identiteit.”

street art heerlen

heerlen murals

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *