Heerlens cultuurpaleis Schunck presenteert blockbuster over architect Mies van der Rohe

7b54421f-4b90-44ce-89d8-bff657c2835a

door Harry Prenger

Het Heerlense cultuurpaleis Schunck pakt vanaf 10 april uit met een heuse blockbuster tentoonstelling. Architect Ludwig Mies van der Rohe staat dan centraal in een uitgebreid expositieprogramma. Zijn werk en invloed wordt getoond aan de hand van filmvoorstellingen, lezingen, stadswandelingen en rondleidingen.

Van der Rohe ontwierp talloze gezichtsbepalende gebouwen en verschillende iconische meubels. De internationale expositie toont onder meer vijf gerestaureerde topwerken. Daarnaast zijn replica-meubels, tekeningen, originele materialen en maquettes te zien.

Van der Rohe (Aken 1886 – Chicago 1969) was verantwoordelijk voor gebouwen in Barcelona, Berlijn, Chicago en New York. Met Le Corbusier en Walter Gropius geldt hij als grondlegger van het Nieuwe Bouwen, een vernieuwende en radicale bouwstijl.

M

De tentoonstelling stelt de vraag of Van der Rohe’s gebouwen in verval raken of toe zijn aan herbestemming. Volgens Schunck is dit een actueel thema “omdat veel jonge monumenten leeg komen te staan. Daarom rijzen in Europa en Amerika vragen als: wat moeten we behouden, en hoe en waarom?” Een van de filmvoorstellingen is een twintig meter brede filmprojectie die in wereldpremière gaat. “De bezoeker ervaart lijfelijk de unieke sfeer, materialiteit en gebruikswaarde van Mies’ gebouwen.”

Mies van der Rohe wordt gezien als inspirator voor de ontwikkeling van de stad Heerlen. Ruim honderd bouwwerken uit de eerste helft van de twintigste eeuw bepalen nog steeds de identiteit van stad en omgeving. Heerlen was destijds plek van modernistische architectuur. Talloze gebouwen, ontworpen door architect Frits Peutz, zijn voorbeelden van het Nieuwe Bouwen. Hiertoe behoren onder meer bioscoop Royal, het voormalige retraitehuis uit 1932 en Schunck, voorheen het Glaspaleis (1933) dat wereldwijd tot de duizend belangrijkste gebouwen van de twintigste eeuw behoort.

De officiële opening, op zaterdag 9 april, gebeurt door Gunny Harboe. Harboe is architect op het gebied van monumentenzorg en heeft meegewerkt aan de renovatie van drie ontwerpen van Mies van der Rohe in Chicago.

Mies En De Erfenis Van Het Modernisme (Schunck, Heerlen, 10 april t/m 7 augustus 2016) 

schunck mies van der rohe

Bekijk hier een preview van de tentoonstelling:

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *