Interieurarchitect Roger Haan: “In Limburg is een enorm bruisende creatieve kern aanwezig”

cb699710632ecd293f32b707f4b425c2

door Sandra Israel

Hij was tot voor kort nog student, is al jaren ondernemer en sinds december 2012 de trotse vader van een zoon. “Privé, studie en werk lopen nogal eens in elkaar over, maar daarnaast versterkt het elkaar ook enorm”, weet Roger Haan, eigenaar van ontwerpstudioHaan in Meerssen.

Wat meteen opvalt is zijn enthousiasme, zijn interesse in andere mensen, hun ideeën, het willen meedenken en helpen daar waar nodig en mogelijk. Dat is ook de kracht die Roger in zijn werk legt. “Als ontwerper wil ik me vooral richten op de ondernemers. Samen met hen denk ik na over hoe een interieur of bijvoorbeeld een gevel de verkoop van diensten of producten kan versterken.”

dc9a0e39e46902b808ee0e367cdc828e

Uit die interesse voor de ondernemer en zijn wensen is ook het project Stadslamp geboren. Het begon met een vraag aan ontwerpstudioHaan. “De Maastrichtse ondernemer wilde graag verlichting en een extra reclame-uiting aan de gevel van zijn winkel aanbrengen, maar kreeg te maken met de welstandsregels. Samen met Ronald Oud van Luxeled heb ik me over dit probleem gebogen. We hebben een lamp ontworpen die wordt gegoten in beton; één mal, die steeds opnieuw kan worden voorzien van logo’s en teksten, zodat iedere ondernemer zijn eigen originele lamp heeft. Het ontwerp is inmiddels door de welstand goedgekeurd en we zijn nu bezig om een groter idee voor het Stokstraatkwartier in Maastricht uit te werken. Voor dat stadsdeel willen we graag de ‘oude ambachten’ van die buurt grafisch verwerken in verschillende lampen. Dat idee gaan we binnenkort aan de gemeente Maastricht presenteren.”

a02295f7a9388d30f8e8b2ea4180b92c

Onlangs beleefde project Stadslamp zijn debuut tijdens Design-day in Maastricht. “We hadden dertig euro om de stand in te richten. Voor dat geld kochten we zwarte ducttape en daarmee werd de huisstijl, bestaande uit contouren van gevels, op de muur geplakt. Onze stand trok veel aandacht.”

Ondertussen komen er nieuwe opdrachten binnen bij ontwerpstudioHaan. Onder andere het interieur van een wei. Een opdracht waar Roger nog niet veel over kwijt kan, behalve “dat het een totaal nieuwe uitdaging gaat worden.” Wat Roger wel kwijt wil, is dat alles wat hij doet een meerwaarde moet zijn voor de ondernemer. Als voorbeeld noemt hij een opdracht die hij kreeg van een ambachtelijke ijssalon in Valkenburg. “De eigenaar van de ijssalon wilde de gevel van zijn pand verlichten. Een oud mergelpand in het centrum van Valkenburg. Alle andere winkels hadden al verlichting aan de gevel, maar zo overmatig in uitvoering, dat de enige manier om echt op te vallen, terughoudendheid betekende. Dat heb ik uiteindelijk gedaan door enkel de prachtige architectuur van het pand aan te lichten. Juist door die minimale belichting, maar wel op de juiste punten, viel het pand erg op in de straat. Mijn gedachte erachter was de nadruk te leggen op de eerlijke architectuur van het pand, wat automatisch iets vertelt over het eerlijke ambachtelijke werk van de ondernemer zelf.”

c546c9608dd92d8355944668139d6cf1

In juni studeerde Roger af als interieurarchitect aan de Kunstacademie St. Joost in Breda. Vier jaar duurde de studie. Voor die tijd studeerde hij werktuigbouwkunde en werkte hij negen jaar bij zijn eigen technisch tekenbureau. “Daarin vond ik het eerste traject altijd al heel erg interessant. Ik hield me veel liever bezig met het ‘waarom’ dan met het functionele aspect en liever niet met het technische deel, dat vond ik nogal saai”, lacht Roger Haan. “Langzaam ben ik gegroeid naar die stap richting het ontwerp, ging ik weer studeren en mijn bureau veranderde van teken- en ontwerpbureau naar ontwerpstudio. De studie betekende drie dagen in de week werken, twee naar school.

Als je studeert en werkt gaat er veel door elkaar lopen, ontdekte Roger. Daarnaast werd hij in december 2012 ook nog papa. “Papa zijn, is heel erg druk”, weet de ontwerper nu, “maar het vaderschap, mijn werk en tot kort de studie bijten elkaar niet. Het kan heel goed samen.”

Wat hem vooral inspireert? Voor die vraag gaat Roger Haan nog eens goed rechtop zitten. “Vooral de passie van de klant inspireert mij. De drive die ik mag vertalen in een ontwerp of idee. Het zoeken en dan vooral ontdekken wat de klant echt wil en dan die glinstering in zijn ogen als we op het juiste punt zijn aangekomen. Dat is het. Maar ook het historisch onderzoek, wat is daar gebeurd op die plek. Zoals bijvoorbeeld bij de eerdergenoemde ijssalon, laten zien wat er al was op die plek en dat nog eens versterken. Dat is hetgene waarin ik me wil onderscheiden. Daar word ik zelf ook enthousiast van, als alles klopt en ik in één zin het project kan uitleggen.”

d6d8e67bd04bc9d0063f77a58c89bbc1

Door het afstudeerproject zijn andere projecten opgeschoven. “Die pak ik deze maand weer op. Zoals de verbouwing van twee historische gevels”, geeft Roger als voorbeeld. “Verder is en blijft het mijn doel om mijn creativiteit in te zetten voor ondernemers. In Limburg is een enorm bruisende creatieve kern aanwezig. De ondernemers hebben het geld om dingen tot stand te laten komen. Die twee groepen moeten meer bij elkaar komen. Ondernemers hoeven niet bang te zijn voor kunstenaars, moeten er meer voor open staan want men kan elkaar juist heel erg versterken.”

Daarnaast probeert Roger zijn werk op verschillende manieren onder de aandacht te brengen. Een van die wegen is activiteiten met de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten. “Als lid van de BNI geef ik samen met nog vier interieurarchitecten gratis advies in een interieurwinkel in Maastricht. De ondernemer stelt een klein deel van de ruimte beschikbaar, een tafel en stoelen en iedereen met vragen over interieur kan binnenlopen en ons aanspreken. En uiteindelijk hebben we er allemaal, zowel de ondernemer als de interieurarchitecten, baat bij, we helpen en versterken elkaar. Dat is een combinatie van ondernemer en creatieveling.”

Meer: ontwerpstudiohaan

Tags: ,

3 comments

  1. Een artikel dat de passie en de mogelijkheden die daaruit ontstaan, goed weergeven! Ondank dat Roger pas is afgestudeerd is hij al door de wol geverfd door zijn ervaringen als tekenaar. We zijn blij met zulke enthousiaste leden die de beroepsvereniging, actief, een warm hart toedragen. In de huidige bouwopgave, die vooral bestaat uit het transformeren of renoveren van bestaande gebouwen, zal de interieurarchitect een substantiële bijdrage moeten leveren. Als beroepsvereniging van Nederlandse interieurarchitecten willen we laten zien dat onze leden over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om hun rol op te eisen in deze opgaves.
    Roger is een goed voorbeeld!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *