Botsing beeldende kunst en muziek tijdens Heerlens kunstproject Parallel

Lucas Kramer - de-compositions #1 -2 -2016

Lucas Kramer – De-Compositions #1 (2016)

door Harry Prenger

Het Heerlense poppodium de Nieuwe Nor gaat aan de slag met beeldend kunstenaars. Tot en met mei 2017 wordt er een doorlopend programma gepresenteerd waarin vier kunstenaars samenwerken met (kunst)studenten, professionals en deelnemers van de Kunstbende. De activiteiten vinden plaats onder de naam Parallel. Op 27 augustus is de openingsavond.

Wat de vier kunstenaars met elkaar gemeen hebben is hun voorliefde voor muziek en beeld. Volgens Marjolein van der Loo, projectcoördinator: “Het uitgangspunt werd de combinatie tussen beeldende kunst en muziek; kunstenaars waarbij muziek een belangrijke rol speelt in hun leven en of werk. Waar botst het, waar komt het samen, verschillen, parallellen”.

Daar blijft het niet bij. Parallel biedt de komende maanden een multimedia aanbod met tentoonstellingen en performances. “Het hieruit voortkomende werk wordt in het poppodium tentoon gesteld, al dan niet met bestaand werk van de deelnemers. Dit traject duurt zo’n drie maanden en wordt telkens door een volgende groep opgevolgd tot het einde van het seizoen of collegejaar.”

MvdLoo

Voor Van der Loo (29) kwam het project niet uit de lucht vallen. Na haar opleiding docent beeldende kunst aan de kunstacademie in Maastricht, bleek ze een meer dan gemiddelde interesse te ontwikkelen op het gebied van cultuur. “Om zicht te krijgen en houden op jong talent in Nederland ga ik sinds 2004 regelmatig naar eindexposities en open dagen. In het begin was het alleen kijken, maar de laatste jaren leg ik vaak contact met de kunstenaar wiens werk me boeit. Omdat ik in de loop van de jaren telkens merkte dat mijn ‘favorieten’ er ook uit werden gepikt door andere scouts, galeries en dergelijke dacht ik; het is niet alleen leuk, daar heb ik oog voor.”

Over de keuze voor de deelnemende kunstenaars, Joan van Barneveld, Lucas Kramer, Mike Moonen en Roy Vastenburg, zegt de initiatiefneemster: “Mike Moonen werkt veel als DJ naast het kunstenaarschap; plaatjes draaien wordt een soort performance en de uitingen als flyers zijn net zo goed een kunstwerk. Het verhaal van Joan schuurt, is moeilijk, een concert of performance, een schilderij van een stage. Het lijkt steeds dichter bij elkaar te komen, meer vragen, minder antwoorden. Roy Vastenburg maakt installaties waarin hij zelf als performer muziek en geluid maakt. Hij maakt deel uit van het kunstwerk en wordt de acteur op het toneel. Lucas Kramer gaat verder, voor hem is het geluid zelf meer het kunstwerk dan het fysieke dat erbij hoort. Hij creëert nieuwe instrumenten en nieuwe ervaringen door middel van geluid.”

Van der Loo toont zich verheugd over de totstandkoming van Parallel en de samenwerking met de Heerlense popzaal: “Ik krijg veel positieve reacties, het is ontzettend fijn dat er zo veel mensen in mijn omgeving me willen helpen en heel enthousiast zijn. Ik zie erg uit naar de opening aanstaande zaterdag maar vooral de ervaringen van deelnemers en reacties van het publiek van de Nieuwe Nor.”

Parallel Art x Music: Kick Off (27 augustus 2016, de Nieuwe Nor, Heerlen)

Meer: nieuwe nor parallel

20160824_140042

werk van Mike Moonen

Tags: , , , , , , ,

2 comments

  1. […] muzikaal bijgestaan door bassist Sander Haagmans. De releaseavond is onderdeel van het kunstproject Parallel, waarin kunstenaars gedurende het komende seizoen, in samenwerking met kunststudenten en Kunstbende […]

  2. Leuk artikel! Mooi om je enthousiasme voor kunst te zien, Marjolein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *