Supernova in Schunck: ode aan beeldend theater én aan Mette Sterre

20150625_171654

door Harry Prenger

Tijd voor een feestje. Het Heerlense theaterfestival Cultura Nova bestaat 25 jaar. Plek van handeling is de tentoonstellingsruimte in Schunck. Een ode aan het fenomeen beeldend theater van onder meer Dogtroep.

De tentoonstelling Supernova richt zich vooral op de voorwerpen die tijdens Dogtroepperformances werden gebruikt. Volgens het museum was het nog een heel gedoe om ze bijeen te krijgen. Veel rekwisieten werden namelijk na een voorstelling hergebruikt of vernietigd. Enkele objecten zijn afkomstig van Thierry van Raay, ruimtelijk ontwerper. Kettingzagende blaasinstrumenten, een tapdansdraaimachine en een fiets die bij achteruit trappen de bevestigde trommels flink laat roffelen.

step0001 (1)

Wat Dogtroep zo bijzonder en vernieuwend maakt zou onder meer moeten blijken uit het documentatie- en archiefmateriaal in de vitrines. Toch zal het zonder kennis vooraf voor de bezoeker nog een hele klus zijn om een onderling verband te zien tussen de voorwerpen, de bedoelingen van Dogtroep, het aandeel van decor- en kostuumontwerpers en de “heruitvindingen” door een jonge generatie kunstenaars.

Dogtroep ontstond halverwege de jaren zeventig, en wie aan de jaren zeventig denkt, denkt algauw aan anarchie en het kielhalen van sociaalmaatschappelijke instituten. Dogtroep verbeeldde ze in soms letterlijke explosies van groteske beelden, muziek en rare constructies. Theater in de buitenlucht. Nu de gewoonste zaak van de wereld, voor die tijd uniek. Het “wilde theatermaken” heeft sindsdien schoolgemaakt. Het is wat Cultura Nova vanaf de start in 1991 zo veel mogelijk wil laten zien. Overigens trad Dogtroep slechts driemaal op tijdens het Heerlense festival. Volgens programmeur Fiedel van der Hijden was het telkens een hele klus om het gezelschap naar Limburg te krijgen, want intussen veelgevraagd in het buitenland.

step0001

Oproer dreigt bij de Vlaamse groep Laika. Ze noemen zich “theater der zinnen”, waarmee het beeldende karakter wordt bedoeld van de voorstellingen. In Schunck staat een decorstuk zo schots en scheef dat het keukengerei elk moment naar beneden dreigt te kletteren. Het doet denken aan de gesloopte slaapkamer The Destroyed Room van fotograaf Jeff Wall, maar dan zonder context en duiding.

Dat laatste is wat Supernova niet per se beoogt en daar wrijft het soms. Je mist hier en daar wat verdieping en kunstangehauchte dynamiek. Supernova is soms erg nadrukkelijk een samenraapsel van attributen. Of zoals Schunck het omschrijft: “een bizarre verzameling van rare gebeurtenissen”. Het citaat stamt uit een documentaire waarin performer Vincent de Rooij een poging doet Dogtroep te omschrijven.

20150625_171643

Bizar en raar zijn beslist de werken van Mette Sterre. Figuren die geheimzinnig ogen, misvormde mensachtigen die gevoel en gekte in zich lijken te verbergen, en al associërend een loopje nemen met de werkelijkheid. Een hoofd bestaat bijvoorbeeld uit elastiekjes. Je kunt ze ruiken als je ernaast gaat zitten. Is de kleine gestalte die voorover gebogen zit een nakomeling van de Hummelman? De logge lobbes van Sterre bewoog zich voort met dertig kilo rubberen bandjes aan lijf en leden. De Rotterdamse is een veelzijdig kunstenaar. Ze doet van alles en wat ze doet is altijd verrassend.

Sterre, werkzaam vanuit Londen, draait de wereld zoals we die kennen binnenstebuiten en ondersteboven. Daar blijft het niet bij. Haar beelden kijken terug. Zeker in de spiegelopstelling van Supernova. Dus kom maar op met die overzichtstentoonstelling van Mette Sterre in Schunck. In augustus en september is er vast een voorzetje. Dan werkt ze tijdens een live atelier aan een nieuwe sculptuur dat in de winkelstraten van Heerlen aan het publiek wordt getoond.

Supernova – Een bizarre verzameling van rare gebeurtenissen (Schunck, Heerlen, t/m 6 september 2015)

schunck supernova  schunck mettesterre

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *