David Lynch vertelt in The Art Life over zijn leven als beeldend kunstenaar

door Harry Prenger

David Lynch had lang geleden een idee over zijn leven als beeldend kunstenaar: “koffie drinken, sigaretten roken en schilderen. Dat is het. Misschien komen er ook meisjes bij.”

Woensdag 14 juni toont het Maastrichtse Lumière Cinema David Lynch The Art Life. De opzet van de documentaire is vrij simpel. We zien de filmregisseur thuis in zijn atelier aan het werk terwijl hij zijn levensverhaal vertelt. De 71-jarige Lynch is behalve maker van films ook beeldend kunstenaar. Zijn doeken vallen het beste te omschrijven als absurdistisch en surreëel. Het atelier waar hij werkt biedt uitzicht over de heuvels van Hollywood Hills in Los Angeles. Af en toe gaat hij een stukje rijden.

The Art Life gaat over dus over de kunstenaar en niet de regisseur Lynch. De enige film die ter sprake komt is Eraserhead. De beelden van dit bizarre debuut komen nog het meest overeen met zijn doeken. Lynch is opvallend openhartig en persoonlijk wanneer hij vertelt over zijn leven dat hij vermengd met flink wat anekdotes. Die brengt hij met zoveel gevoel voor timing dat het bijna filmscènes worden. Als klein jongetje had hij een droom waarin een gewonde, naakte vrouw voorkomt. Ter illustratie zien we een kunstwerk dat hieraan refereert. Verder zien we hem vaak in rookwalmen naar een doek staren; hij steekt de ene filtersigaret na de andere op. Zijn vierjarige dochtertje Lula is ook vaak in beeld. Soms verft ze ijverig mee met pa die een knalgeel polshorloge draagt.

Lynch praat veelvuldig over zijn jeugd, de verhouding tot zijn ouders en over de invloed van de kunstacademie van Philadelphia. De jonge David raakte gefascineerd door de schilderkunst toen hij voor het eerst het atelier bezocht van de vader van een vriend. Over deze Bushnell Keeler maakte Lynch trouwens in 1967 een korte home movie. De biografie over David Lynch wordt benadrukt met foto’s en familiefilms uit het privébezit van het gezin waarin hij opgroeide.

Documentairemaker Jon Nguynen werkte tweeënhalf jaar aan de documentaire. “We verzamelden uiteindelijk zo’n 25 uur aan interviewmateriaal, waaruit we de film samenstelden. De originele opnames geven we aan zijn dochter, als ze ouder is. Er is zo veel moois dat de film niet heeft gehaald. Ongelooflijke verhalen, over zijn grootouders en over zichzelf toen hij jong en ondeugend was. Maar die zijn alleen voor Lula.”

David Lynch The Art Life – Lumiere Cinema (Maastricht, 14 juni 2017)

In november 2018 organiseert het Bonnefantenmuseum een tentoonstelling over David Lynch.

 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *