Reisverslag: fotograaf Paul Rondags in Fez, Marokko

foto: Paul Rondags

De Maastrichtse fotograaf Paul Rondags bezocht onlangs Fez, de op twee na grootste stad van Marokko. Hij maakte het volgende verslag in beeld en woord (klik op een van de foto’s voor galerie).

Op bezoek in Marokko, Fez en omstreken, is een light versie van een bezoek aan India. Het kan er hectisch en heet aan toe gaan. Maar niet zo hectisch als in een stad als Mumbai of Delhi.

De vormgeving van het openbare ruimte komt bekend voor en lijkt op die van een Zuid-Europees land, palmbomen, azuur blauwe lucht. Huizen, dikke muren, bunkers lijken het, kort op elkaar gebouwd.

Renaults, Volkswagens, Fords, BMW ’s, het rijdt en tuft er allemaal. Opvallen doen de “petits taxis” van het merk Dacia Logan. Het budgetmerk van Renault. Je ziet ze niet zo vaak hier in Nederland. Een ritje met zo’n petit taxi is een avontuur op zich. De chauffeur, vaker wel dan niet coureur, waant zich in een Formule 1 bolide. Hij, altijd een hij, probeert zo snel mogelijk van A naar B te komen. Voetgangers spelen een ondergeschikte rol. Een ritje is spotgoedkoop naar onze maatstaven.

foto: Paul Rondags

Het openbare leven in Fez en waarschijnlijk ook elders in Marokko doet masculien aan. Cafés en terrasjes zijn enkel bezet door mannen die al thee drinkend een potje schaken of kaarten of gewoon wat ouwehoeren. Maar je ziet weinig tot geen vrouwen in die gelegenheden. Vrouwen lijken op pad te zijn om te winkelen, boodschappen doen, kinderen verzorgen. De winkeltjes in de Medina, de oude stad, zijn bemand niet bevrouwd. De winkeleigenaar lijkt ook weer en altijd een man te zijn.

In de Medina is het de hele dag door druk. Lekker koel in de zomer omdat er weinig zon doorkomt. Het lijkt een onderaards gangenstelsel met een gigantische hoeveelheid winkeltjes. De weg leren kennen is dan ook een noodzaak voor de toerist die we zijn. Gelukkig zijn de meeste mensen heel behulpzaam als we de weg weer eens kwijt geraakt waren. Men loopt dan rustig een kwartier met je mee om je op de juiste plek te brengen. Ongekend behulpzaam.

Traditioneel en supermodern wisselen elkaar af. De oude Medina en de “nieuwe stad” met zijn Grand Bazaar, Carrefour, betonnen flats en schreeuwende reclames. Hier is met gemak aan een goede fles wijn te komen. In de oude stad is dat wat moeilijker. Onder de indruk van al dit goeds en moois zijn deze foto’s tot stand gekomen. Het is een reisverslag van een ontmoeting met een bijzonder land en zijn hartelijke bewoners.

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

foto: Paul Rondags

website paul rondags

paul rondags op instagram

Tags: , ,

1 comment

  1. KARIN THEUNISZ

    GEWELDIG!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *