Expeditie Peter Pan: avonturen in kinderlijke fantasieën

Peter Pan3

door Jenny Kranendonk

Expeditie Peter Pan gaat over vijf volwassenen, netjes in grijze pakken, die helemaal in beslag zijn genomen door de routine en drukte van het dagelijks leven. Stress op het werk, kinderen die aandacht vragen, familie die verplichtingen opleggen, sociale contacten die onderhouden moeten worden; ze leiden een echt volwassen leven. Maar sinds een tijdje worden ze geplaagd door nachtmerries. Enge dromen in de vorm van papieren vliegtuigjes, legoblokjes, speelgoedautootjes, speelgoedzwaarden en knikkers die ineens overal opduiken.

Allemaal voorwerpen waar de personages vroeger als kind graag mee speelden, maar die in hun volwassen leven geen plaats meer hebben. Door deze nachtmerries komen steeds meer herinneringen uit hun kindertijd terug. En hoewel ze zich er in het begin tegen verzetten, geven ze zich langzaamaan steeds meer over aan het kind in zich die vroeger voor zichzelf de mooiste fantasiewerelden creëerde. Uiteindelijk komen ze terecht in hun kinderlijke fantasieën en hierin beleven ze de mooiste avonturen. Zo vliegen ze naar de maan, behandelen ze een gewonde man, vechten ze met een piraat en gaan ze op zoek naar een schat.

Peter Pan

Al voordat de voorstelling begint is er genoeg te zien op het podium. Het staat helemaal vol met nachtkastjes en nachtlampjes. Ieder lampje geeft licht in een andere kleur of heeft een aparte vorm. Te midden van deze bonte verzameling spelen de vijf acteurs hun sterke spel. Wat moet het een genot zijn geweest om een van de rollen te vertolken. Het plezier is goed te merken aan de acteurs en ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Ook de manier waarop alle onderdelen van de voorstelling worden uitgebeeld zijn op een hele creatieve manier aangepakt.

Als de volwassenen klagen over hun nachtmerries komen de betreffende voorwerpen ineens overal tevoorschijn. Legoblokjes worden uit broekspijpen geschud, speelgoedautootjes uit zakken, knikkers worden uitgespuugd, een aktetas blijkt helemaal vol te zitten met papieren vliegtuigjes en zwaarden verschijnen op een magische manier in een niesbui. Ook het verzet van de volwassenen tegen hun herinneringen en hoe ze uiteindelijk op gaan in hun fantasieën zijn op een hele sterke manier aangepakt waarbij het gebruik van de nachtkastjes en lampjes een belangrijk onderdeel zijn.

Peter Pan1

De voorstelling wordt op een vrolijke en snelle manier gebracht. Er zijn veel kinderen aanwezig in de zaal, de gebeurtenissen op het podium hebben ook van hen de volle aandacht. Er gebeurt dan ook veel in de voorstelling en er zijn regelmatig situaties waar het publiek om moet lachen. Het volwassen deel van het publiek meer om de scherpe grappen, de kinderen vinden het vooral prachtig als een acteur een gek dansje doet of verkleed als Tinkerbel tussen de nachtkastjes rent.

De vijf acteurs krijgen na afloop een welverdiend staand applaus. En het zal voor hen uiteraard ook een speciaal moment zijn geweest omdat dit de laatste Nederlandse opvoering was. Expeditie Peter Pan gaat wel nog door in de buitenlandse theaters. Hopelijk krijgt deze voorstelling ook in het buitenland het succes dat het verdient. Dit stuk is sterk opgezet en geeft een hele originele draai aan het oorspronkelijke verhaal van Peter Pan.

Peter Pan2

Expeditie Peter Pan door Het Laagland (30 april 2016, Schouwburg De Domijnen, Sittard-Geleen)

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *