Column: in Heerlen gaat het licht weer aan

Slot van 3FM Serious Request 2015 in Heerlen

bezoekers slotdag Serious Request (foto: Roel Janssen)

door Harry Prenger

Het verhaal is genoegzaam bekend. Dankzij de steenkoolwinning groeide Heerlen halverwege de vorige eeuw uit tot een van de rijkste steden van Nederland, en voorzag samen met andere Limburgse steden, de rest van het land van energie. In de documentaire Glorie en Verdriet In De Mijnstreek worden opkomst en ondergang na de mijnsluiting pijnlijk voelbaar. In Heerlen kortom, ging het licht uit.

Maar de stad is sinds enige tijd flink bezig om uit het diepe dal te kruipen. Wanneer kwam de kentering? Misschien wel met de gemeenteraadsverkiezingen van 1998, toen de SP de grootste partij van Heerlen werd en gaandeweg een einde kwam aan de achterkamertjesmaffia van het CDA. Nadien volgden Operatie Hartslag en de Culturele Lente. Drugsoverlast ingeruild voor een enorm en nog altijd toenemend aanbod van kunst en cultuur. Andere voorbodes? Restauraties aan historische gebouwen als het Cultuurhuis en Schunck.

Binnen nu en tien jaar zal blijken dat de veelbekritiseerde leegstand in het winkelcentrum het beste is dat de stad is overkomen. Leegstand betekent aanpakken geblazen. De ultieme uitdaging voor burgers, gemeente, ondernemers en onafhankelijk denkers. Vooruit blikken op de toekomst, waarin het nieuwe Heerlen alle verouderde imago’s een trap na mag geven. Heerlen winkelstad? Noodgedwongen verleden tijd. Volgens een onderzoek in de Volkskrant zijn er momenteel meer online winkels dan fysieke. Ketens verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gespecialiseerde zaken kondigen de overgang aan die Heerlen momenteel doormaakt. Van verleden via heden naar toekomst. Van mijnen naar murals.

Megastation Maankwartier is hooguit omstreden tussen de oren van een vastgoedmannetje met teveel vrije tijd. In zijn kielzog was de houding van zijn vazallen net zo hardleers als de meningen van de facebooknegativo’s. Niet in besef dat ze zichzelf hebben vastgeketend aan het eigen rigide standpunt en nooit meer in staat de mening te herzien.

Ideeënplatform IBA Parkstad zou Heerlen zomaar bezieling en elan kunnen gaan geven de komende jaren. Ondanks dat zijn ontwerp voor het nieuwe station destijds door de gemeente werd verworpen, mag architect en huidig IBA-directeur Jo Coenen intussen best eens de hand reiken naar het door hem bekritiseerde Maankwartier; het bouwproject geldt immers als het ultieme IBA voorbeeld.

Hét symbool van verandering in Heerlen is natuurlijk Schunck; vroeger warenhuis, thans cultuurpaleis. Opgetrokken uit glas dat voortdurend weerspiegelt; de blik van binnen naar buiten en omgekeerd. Bedrijvigheid en beweging, actie en reactie, monoloog en dialoog. Heerlen is geen plek voor jobhoppers met visitekaartjes, voor netwerken om het eigen ego op te vijzelen, voor denken in eilandjes, voor subsidiegraaiers die de bloei van de stad met jargontermen misbruiken zoals een pooier een minderjarig meisje.

Nu nog de allerlaatste restjes minderwaardigheidscomplex van de schouders schudden. Meer beloningen liggen binnen handbereik. Onderzoek zal moeten aantonen of Heerlen het oudste Romeinse badhuis van Nederland bezit. In 2016 maakt Schunck een blockbuster over de invloedrijke architect Mies van der Rohe.

Tijdens de feestweek van Serious Request was er ineens hét moment van 2015, één groot hallo vanaf het Pancratiusplein (zie filmpje). In Heerlen kortom, gaat het licht weer aan.

Tags: , , ,

3 comments

  1. Dat bedoel ik!

  2. hanspauwen

    ja, we gaan er voor !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *