De kunst van Andrea Zang: wat getoond moet worden

Andrea Zang, Bildungshunger, Diptychon, 2x120x100cm, 2014 3

door Harry Prenger

Dieren en mensen bijeen gebracht in handeling en houding die je eerder verwacht van menselijke karakters dan van beesten. De blikken zijn stoïcijns, boosaardig, stuurs. De Duitse kunstenaar Andrea Zang koppelt in haar werk dieren aan het menselijk lichaam. Een van haar doeken heet Was Gezeigt Werden Muss, een variant op een politiek gedicht van Günter Grass. We zien een Amerikaanse zeearend in bontjas. Op de achtergrond doemt het Vrijheidsbeeld, op tafel een pistool met hulzen en vallende munten. Toch moeten we er volgens haar geen politieke of andere betekenis achter zoeken. Andrea Zang werkt vanuit haar atelier in Aken (D). Nu heeft ze een tentoonstelling in ‘t Blauwe Huis in Heerlen.

mit günstigem Totem

Zang zet de zintuigen op zijn kop, maakt kortsluiting onder de hersenpan. Vaak zijn het honden, kamelen of een enkele struisvogel die vermomd als mens worden geplaatst in een voor ons herkenbare situatie of tafereel. Centraal in haar werk is het totemisme. Dit fenomeen gaat over dieren en objecten die als mythische beschermgeest kunnen worden beschouwd. Zang: “Totemisme is een originele vorm van religie, een fundamentele overtuiging, een mythisch systeem van zingeving. De totem staat ook symbool voor het principe van het leven en de maatschappij.”

Andrea Zang, Sorgerecht, 100 x 80cm, Acryl auf Leinwand, 2013

Volgens Zang maken totemdieren net zo goed deel uit van een samenleving. “De cultachtige verering van het totemdier is de moderne mens uit handen genomen. In onze door realisme gedicteerde wereld is er voor mythes en het bovennatuurlijke geen plaats meer. Kunnen we met een moderne ingreep terugblikken en de totemdieren weer een plek geven? Met deze vraag wil ik in mijn werk experimenteren.”

Bij Zang zijn de totemdieren piepkleine, iele wezentjes met een opvallend lange neus. Vlakbij het raam van de de exporuimte draait een plateau waarop ze beurtelings een injectie krijgen uit een infuus. Een Totemtierversuch. Volgens Zang om de cult rondom de totemdieren weer tot leven te wekken.Matriotin red

De acryldoeken waar de kunstenaar volgens eigen zeggen ongeveer een maand aan werkt, zijn donker getint en dankzij details en symbolen voorzien van meerdere betekenislagen. Wat ze precies inhouden laat Zang liever in het midden. Mening en duiding mag de kijker zelf bepalen. Between The Lines heet de tentoonstelling. Voor wie tussen de regels door kan kijken.

Zang: “Eigenlijk schilder ik geen dieren, maar mensen. De symbolen verwijzen naar het paradijs of naar de dood. In sommige werken worden alledaagse problemen besproken. Door dieren in plaats van mensen af te beelden, wordt een afstand gecreëerd die het mogelijk maakt om opnieuw na te denken over menselijk gedrag, zonder gehinderd te worden door persoonlijke referenties. Stel dat ze nu nog zouden bestaan, dan hebben we allemaal een persoonlijk totemdier. We moeten gewoon goed kijken om het te kunnen zien.”

Andrea Zang – Between The Lines (‘t Blauwe Huis, Heerlen, 3 t/m 31 oktober 2015)

Opening: zaterdag 3 oktober om 17.00 uur. Bezoekuren: elke vrijdag en zaterdag 14-17 uur. Tijdens de opening zal de Heerlense stadsdichter Michelle Bracke een gedicht voordragen.

blauwe huis

andrea zang

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *