5 jaar ZwartGoud

qlahq1d4hggl4urdtncqbrxwula6270riwlr1nqbglwivqnu72gq6h4b9x2k7h3y-f

door Harry Prenger

Voor wie het was ontgaan, ZwartGoud bestaat deze maand precies vijf jaar. Sinds 2010 hebben we meer dan zeshonderd artikelen gepubliceerd met prachtig beeldmateriaal. We kwamen op de meest uiteenlopende plekken en ontmoetten bijzondere kunstenaars en andere vrijdenkers.

Stiekem ben ik best trots dat ZwartGoud het al zolang volhoudt. Iedereen die online publiceert weet dat voor internetbegrippen vijf jaar een eeuwigheid is. Ik kan me nog herinneren dat er rond 2010 met veel trompetgeschal een hoop andere online initiatieven ontstonden, eveneens aangestoken door de Heerlense Culturele Lente.

Een enkele uitzondering daargelaten is er niet een meer van over. ZwartGoud bestaat nog steeds. Zonder subsidie, zonder reclameinkomsten. Daar gaan we niet zielig over doen, het is wat het is, we blijven roeien met de riemen die we hebben.

Opvallend is dat ZwartGoud in Limburg min of meer als enige nog recensies over voorstellingen en concerten publiceert. Recensies kom je niet of nauwelijks meer tegen in kranten of andere media die in onze provincie actief zijn. Zelden lees je besprekingen achteraf over concerten die plaatsvinden in al die mooie popzalen. De recensie is zo goed als verdwenen in de huidige journalistiek in Limburg.

Ervoor in de plaats zie ik tot mijn toenemende verbazing een kritiekloze benadering van grote (pop)festivals en evenementen. De journalistiek als doorgeefluik van culturele organisaties waarbij meer aandacht wordt besteed aan het initiatief dan aan de inhoud. Dat is onderhand een automatisme geworden. Een merkwaardig verschijnsel dat ook in de landelijke pers steeds vaker voorkomt. Let eens op het bijna kruiperige aanschurken van VPRO’s 3voor12 jegens Pinkpop en andere festivals. Van oudsher besteedde deze omroep aandacht aan het niet gangbare, aan kunst uit de undergroundscene. Van die VPRO is niets meer over.

Bij ZwartGoud ontstaan artikelen doorgaans vanuit bewondering en nieuwsgierigheid, waar we in zekere mate een kritische kijk aan proberen te koppelen. Voor sommigen blijft dat wennen, voor ons de normaalste zaak van de wereld.

ZwartGoud werd de afgelopen vijf jaar mogelijk gemaakt door substantiële tekst- en of fotobijdragen. Een groot woord van dank gaat uit naar
Ank Aerts, Ziggy Beckers, Rob Benders, Frank Benneker, Michelle Bracke, René Bradwolff, Kelly van Bragt, Anne Citroen, Joep Deumes, Hanneke van Dongen, Jeroen Fiegen, Dennis Hambeukers, Sander Holsgens, Anita Hondong, Simone van Hugten, Bas Ickenroth, Fred Ileck, Sandra Israel, Bert Janssen, Roel Janssen, Jeff Jaspar, Loekie Kemmerling, Tessa Krings, Michelle van Lanschot, Michel Lemaire, Phil van der Linden (ontwerp jubileumlogo), Lilith, Adrienne Peters, Aline Ploeg (ontwerp logo), Theo Ploeg (medeoprichter), Janneke Prins, Jackie Raes, Nils Rompen, Paul Rondags, Michiel Scheijen, Dani Silvia, Erik Slangen, Cynthia Smeets (medeoprichter), Mirthe Weening, Vera Weijers, Marjolein Welling, Irene van Wesel, Maarten van Wesel, Riet de Wit.

 

Tags:

2 comments

  1. Gefeliciteerd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *