KunstTour 2014 met wereldpremière compositie Harold Schellinx

Harold-1

door Harry Prenger

Komend weekend is de jaarlijkse KunstTour in Maastricht. Verspreid over diverse locaties in de binnenstad vertonen kunstenaars recent en uiteenlopend werk. Voor het publiek de mogelijkheid kunst te bekijken zonder tussenkomst van galerie of museum. De meeste kunstenaars zijn afkomstig uit Limburg, België en Duitsland en zullen ter plekke aanwezig zijn voor een praatje of het beantwoorden van vragen.

Volgens de organisatie is de KunstTour “hét moment in het jaar waarop de gehele kunstketen, van beginnend tot gevestigd kunstenaar van broedplaats tot erkent instituut, zich kan presenteren aan een breed publiek.”

Opvallend is de wereldpremière van SQWWO – String Quartet With Windows, Open, een vioolkwartet door geluidsmagiër Harold Schellinx. De compositie bestaat onder meer uit omgevingsgeluiden en heeft een lengte van 24 uur. De in Maastricht geboren Schellinx maakte het werk bij hem thuis in Parijs in zijn salon, “met de ramen wijd open”.

Schellinx: “Golven strijkers, met golven stadsverkeer als tegenstem; een stem die natuurlijk op verschillende momenten in de dag en de nacht een heel verschillende intensiteit heeft. Twee oceanen zijn het, die in SQWWO ‘eindeloos’ golven: de violen en het verkeer.” Het werk bestaat uit 72 delen van elk 20 minuten. De kunstenaar zelf zal aanwezig zijn en geeft tekst en uitleg.

Harold Schellinx – Sketches For String Quartet With Windows Open

kunst tour maastricht 2014

KunstTour (Timmerfabriek en andere locaties, Maastricht, 23 t/m 25 mei 2014)

Tags:

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *